Sleutel hulp

Wanneer de hand door bijvoorbeeld gewrichten veranderingen een huissleutel niet kan vastpakken of omdraaien in het slot is een sleutel hulp een handige tool om het hanteren van een sleutel mogelijk te maken.

0 Berichten

Dry Needling

Dry Needling is een vorm van (westerse) accupunctuur waarbij de therapeut een naald naar een spierverharding zal inbrengen. Dat is op zich pijn vrij. De naald is namelijk heel dun, 0,25 - 0,30 mm dik. Doel van het opzoeken van de spierverharding is het ontspannen van de spiercellen die in een gespannen toestand zijn. Het verschil met accupunctuur is dat bij Dry Needling 1 naald per te behandelen punt wordt gebruikt. Bij accupunctuur worden meerdere naalden geprikt. 

 

Wat u voelt tijdens de behandeling is tijdens het inbrengen van de naald eigenlijk niets. Op het moment dat de naald de spierverharding raakt kunnen de spiercellen ontladen, u voelt een snelle samentrekking van de spiercellen met daarbij misschien wel uitstraling elders in het lichaam.

 

Dry Needling is niet een therapie die alleen staat, het is een onderdeel van een totaal behandeling. De fysiotherapeut zal naast het Dry Needlen ook andere therapievormen toepassen, welke is afhankelijk van uw klachten. U zult thuis uw huiswerk moeten doen. Daarnaast is het belangrijk om na de behandeling wat extra water te drinken. U zorgt er zo voor dat afvalstoffen sneller worden afgevoerd.

 

Voor Dry Needling kunt u terecht bij Handtherapie Schagen

Wristwidget

meer lezen

Artrose

Artrose of slijtage is deels een natuurlijk proces. Bij het ouder worden neemt de kwaliteit van het kraakbeen af. Daarnaast is het een aandoening. Er zijn mensen waarbij het veroudering proces sneller gaat dan verwacht. Als we het hebben over kraakbeen dan hebben we het over gewrichten kraakbeen. Artrose is dus een gewrichtsprobleem. In ons lijf hebben we verschillende soorten gewrichten. Gewrichten worden gevormd door 2 borstukken die bij elkaar komen. Om de boel goed ten opzichte van elkaar te laten bewegen licht er een laag kraakbeen aan het uiteinde van de botten. Bij artrose zie je verweking van het kraakbeen waardoor de kraakbeen laag geleidelijk aan verdwijnt. Hierdoor ontstaat instabiliteit in het gewricht. Spieren rondom het gewricht moeten harden werken, krachten op het gewricht worden groter. Kans op ontstekingsachtige reactie wordt groter. Pijnklachten nemen hiermee ook toe. Artrose is iets anders dat Reumatoïde Artritis of als Osteoporose. Reumatoïde Artritis is een gewrichtsontsteking die tot stand komt vanuit het gewrichtskapsel. Osteoporose is hetzelfde als botontkalking. 

 

Wanneer je artrose hebt dan kom je daar niet meer van af. Dat lijkt een teleurstellende mededeling, echter voorkomen van overbelasting en bewaken van je grenzen kunnen ervoor zorgen dat je minder klachten ervaart. Meer over gewrichtsbescherming voor de handen is te lezen in een eerder Blog dat ik schreef. Daarnaast is op medisch vlak een en ander te doen. Medicatie en bij toename van klachten eventueel opereren. Hierbij kan men denken aan kunstgewrichten, dan wel andere operatieve oplossingen. Ik zal daar in een vervolg een op terug komen. 

0 Berichten

Is Kinesiotape een alternatief voor een spalk bij CMC1 pijnklachten


19-10-2015

Klant met pijnklachten aan de duim basis, vooral bij krachtzetten en steunen. Een aantal testen die positief zijn zodat het aannemelijk zou kunnen zijn dat artrose een rol speelt bij deze klacht. Als handtherapeut zou ik nu moeten kiezen voor een CMC1 spalk. Voor een spalk is veel bewijs dat het aanleggen van een spalk de beste methode is voor klachten vermindering bij CMC1 problematiek. Echter een spalk aanleggen betekent dat het bewegen van de duim sterk wordt verminderd. Wat nu als je een tape gebruikt. Witte tape werkt beperkend en geeft dus geen verschil met een spalk. Elastische tape werkt niet beperkend en zou stimulerend werken op bindweefsel structuren. Uittesten maar. Na het aanleggen van de tape heb ik patiënt gevraagd om die activiteiten uit te voeren die pijnlijk zijn. Er is geen pijn meer. Nu kijken hoe het over een week is. Ik laat het u weten.


26-10-2015

Deze week kwam mevrouw enthousiast de behandelruimte binnen. De afgelopen week was het nog niet zo goed gegaan. In het huishouden geen pijnklachten ervaren. Ze werd ook niet geperkt in het uitvoeren (kunnen pakken, grijpen en openen van de hand). Het ging zo goed dat ze de lente kriebels kreeg en het hele huis was gaan schoonmaken. Dan kom je erachter dat tape niet tegen veel water kan dus na het ramen lappen en keuken soppen liet de tape los. Voor deze week heb ik alleen het dwarse stukje tape aangebracht omdat mevrouw wat irritatie ervaarde aan de duim. Wederom kon mevrouw steunen op de hand dus dat belooft weer een goede week. 


0 Berichten