Is Kinesiotape een alternatief voor een spalk bij CMC1 pijnklachten


19-10-2015

Klant met pijnklachten aan de duim basis, vooral bij krachtzetten en steunen. Een aantal testen die positief zijn zodat het aannemelijk zou kunnen zijn dat artrose een rol speelt bij deze klacht. Als handtherapeut zou ik nu moeten kiezen voor een CMC1 spalk. Voor een spalk is veel bewijs dat het aanleggen van een spalk de beste methode is voor klachten vermindering bij CMC1 problematiek. Echter een spalk aanleggen betekent dat het bewegen van de duim sterk wordt verminderd. Wat nu als je een tape gebruikt. Witte tape werkt beperkend en geeft dus geen verschil met een spalk. Elastische tape werkt niet beperkend en zou stimulerend werken op bindweefsel structuren. Uittesten maar. Na het aanleggen van de tape heb ik patiënt gevraagd om die activiteiten uit te voeren die pijnlijk zijn. Er is geen pijn meer. Nu kijken hoe het over een week is. Ik laat het u weten.


26-10-2015

Deze week kwam mevrouw enthousiast de behandelruimte binnen. De afgelopen week was het nog niet zo goed gegaan. In het huishouden geen pijnklachten ervaren. Ze werd ook niet geperkt in het uitvoeren (kunnen pakken, grijpen en openen van de hand). Het ging zo goed dat ze de lente kriebels kreeg en het hele huis was gaan schoonmaken. Dan kom je erachter dat tape niet tegen veel water kan dus na het ramen lappen en keuken soppen liet de tape los. Voor deze week heb ik alleen het dwarse stukje tape aangebracht omdat mevrouw wat irritatie ervaarde aan de duim. Wederom kon mevrouw steunen op de hand dus dat belooft weer een goede week. 


Reactie schrijven

Commentaren: 0