Artrose

Artrose of slijtage is deels een natuurlijk proces. Bij het ouder worden neemt de kwaliteit van het kraakbeen af. Daarnaast is het een aandoening. Er zijn mensen waarbij het veroudering proces sneller gaat dan verwacht. Als we het hebben over kraakbeen dan hebben we het over gewrichten kraakbeen. Artrose is dus een gewrichtsprobleem. In ons lijf hebben we verschillende soorten gewrichten. Gewrichten worden gevormd door 2 borstukken die bij elkaar komen. Om de boel goed ten opzichte van elkaar te laten bewegen licht er een laag kraakbeen aan het uiteinde van de botten. Bij artrose zie je verweking van het kraakbeen waardoor de kraakbeen laag geleidelijk aan verdwijnt. Hierdoor ontstaat instabiliteit in het gewricht. Spieren rondom het gewricht moeten harden werken, krachten op het gewricht worden groter. Kans op ontstekingsachtige reactie wordt groter. Pijnklachten nemen hiermee ook toe. Artrose is iets anders dat Reumatoïde Artritis of als Osteoporose. Reumatoïde Artritis is een gewrichtsontsteking die tot stand komt vanuit het gewrichtskapsel. Osteoporose is hetzelfde als botontkalking. 

 

Wanneer je artrose hebt dan kom je daar niet meer van af. Dat lijkt een teleurstellende mededeling, echter voorkomen van overbelasting en bewaken van je grenzen kunnen ervoor zorgen dat je minder klachten ervaart. Meer over gewrichtsbescherming voor de handen is te lezen in een eerder Blog dat ik schreef. Daarnaast is op medisch vlak een en ander te doen. Medicatie en bij toename van klachten eventueel opereren. Hierbij kan men denken aan kunstgewrichten, dan wel andere operatieve oplossingen. Ik zal daar in een vervolg een op terug komen. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0